Acoustic renovation of vancouver's Queen Elizabeth theatre: 2006 - 2009

Authors

  • John O'Keefe Aercoustics Engineering Limited, 50 Ronson Drive, Toronto, M9W 1B3, Canada

Keywords:

Acoustic variables control, Acoustic wave propagation, Early Decay Time (EDT), Flytowers

Abstract

The acoustic renovation of Vancouver's Queen Elizabeth Theatre (QET) is discussed. The need to extend beyond normal air-borne noise control designs is essential with 'soft seat' rock and roll. The two rooms of the theatre were separated by a 75 mm acoustic joint extending from the east side of the building to the west along the north side of the QET flytower, in the summer of 2006. This was a formidable task, given that the concrete footings for the flytower were several feet deep. In 2007, the ceiling was removed to increase the height of the room, which has increased the enclosed volume and, consequently, the Reverberation Time. It has also improved the Height to Width ratio of the room, which will increase the Early Decay Time (EDT). A number of other modifications are also being made to improve acoustics such as the side walls are lined with thin wood panels that absorb low frequency sound and will consequently be removed.

Downloads

Published

2007-09-01

How to Cite

1.
O’Keefe J. Acoustic renovation of vancouver’s Queen Elizabeth theatre: 2006 - 2009. Canadian Acoustics [Internet]. 2007 Sep. 1 [cited 2021 Sep. 25];35(3):134-5. Available from: https://jcaa.caa-aca.ca/index.php/jcaa/article/view/1937

Issue

Section

Proceedings of the Acoustics Week in Canada